Home » Hoorjemij|| Audiks, tinnitus hulp door audioloog Karen.

Hoorjemij|| Audiks, tinnitus hulp door audioloog Karen.

Janneke
1.044 Weergaven
Hoorjemij is een rubriek waar andere mensen aan het woord komen! Het gaat om mensen, die op enige manier een relatie hebben met slechthorendheid. Dat kan een partner van zijn, een ouder, een collega, een logopediste, een audicien, of iemand met gehoorverlies.

Hallo, ik ben Karen Stalpaert, immer enthousiast en altijd in voor een leuk gesprek. Als 32-jarige woon ik samen met mijn vriend Bruno en onze hond Pixie in Laarne. Dit dorp vind je terug aan de rand van Gent bij de zuiderburen in België. Thuis vind je me geregeld terug achter de harp, soms waan ik mij harpiste maar stiekem pingel ik maar wat af ;-). Helemaal blij en gelukkig word ik van er op uit te trekken met Pixie, de velden in: natuur aan, gedachten uit. Als jij nu denkt, maar wat heeft zij met slechthorendheid te maken? Dat is professioneel, ik heb namelijk mijn eigen audiologische praktijk, Audiks. Tijdens mijn studie tot audioloog ben ik ruim geschoold in alles wat met gehoor, evenwicht en geluid te maken heeft. Ik bied tinnitus hulp aan in de praktijk en tevens behandel ik mensen met hyperacusis of misofonie. 

1.Wat is jouw relatie tot slechthorendheid?
Als audioloog heb ik jaren lang met mensen gewerkt die minder horen dat ze zouden willen. Tot er een kentering kwam en ik de andere kant uit ging. Ik specialiseerde mij in 2015 in het revalideren van mensen die lijden aan tinnitus en/of overgevoeligheid voor geluid. Deze specialisatie kwam er echter niet zomaar. Kort na mijn opleiding tot master audioloog, kreeg mijn zus te maken met een ontploffing op school. Ze hield er tinnitus aan over. Dat inspireerde mij om te specialiseren in deze klacht en zo haar, en vele lotgenoten met haar, te kunnen helpen. Ik trok naar Amerika en Londen. Daar leerde ik om mensen met tinnitus hulp te bieden om van hun hinder af te komen. Dit op basis van wetenschappelijk onderbouwde methodes zoals tinnitus retraining therapie (TRT) en cognitieve gedragstherapie (CGT). Het is mijn missie om mensen (opnieuw) te laten genieten van geluid.

2. Wat weet jij dat andere ook moeten weten?
Bij hoortoestellen geldt hoe actiever je levensstijl hoe geavanceerder je hoortoestel moet zijn. Dus het idee “ik heb maar een beginnend gehoorverlies dus een simpel toestelletje is voldoende” gaat helaas niet op. Een beginnend gehoorverlies situeert zich vaak op specifieke toonhoogtes. Om enkel deze te versterken en de rest ongemoeid te laten zijn geavanceerde technieken nodig. Daarnaast is het met een actieve levensstijl handig dat je de functie hebt dat het hoortoestel zich automatisch aanpast aan de omgeving waar je bent ( in het café wil je een vriend kunnen verstaan ondanks het achtergrondlawaai en op de bank wil je een rustige geluidsomgeving). Ook bluetooth signaal kunnen ontvangen met je hoortoestellen is tegenwoordig geen luxe meer. Handsfree bellen, je carkit op je hoortoestel, je favoriete muziek beluisteren, … dit moet allemaal via het hoortoestel kunnen want oortjes of een koptelefoon combineren met hoortoestellen, dat gaat niet. Een hoortoestel geeft je oude gehoor niet terug, het blijft een hulpmiddel, maar dankzij de enorme vooruitgang van technologie is er héél wat mogelijk. Vraag je audicien naar wat er allemaal bestaat en mogelijk is. Maak op basis daarvan een goed geïnformeerde keuze.

3. Welke tip over slechthorendheid zou jij willen geven?
Optimaliseer de akoestiek in je dagelijkse omgeving. Een hoortoestel alleen is een goed begin maar vaak onvoldoende om optimaal te kunnen verstaan. Goede akoestiek in je woning of op je werkplek kan bijna altijd de verstaanbaarheid verbeteren.

4.  Welke website/ boek/ zou jij aanbevelen?
De vorm van geluid, een roman over tinnitus geschreven door Gregor Verwijmeren. In dit, deels autobiografisch, fictieboek neemt de auteur je mee langs het oor, auditieve verwerking, de betekenis van geluid, behandelmethodes voor tinnitus maar ook muziek speelt een hoofdrol. Het is geen technisch boek, wel een vlot geschreven meeslepend verhaal. Er gebeuren heftige dingen in het boek maar (spoileralert) gelukkig eindigt het boek positief. Ik vind dit belangrijk om te vermelden voor lezers met tinnitus. Er zijn genoeg horrorverhalen te vinden, hoopgevende verhalen zijn ondervertegenwoordigd. Dit boek kan hulp bieden aan mensen met tinnitus.

5. Waar luister je graag naar?
Kleine geluidjes die meestal verdwijnen in de waas van de dag kunnen mij toch enorm raken. Enkele voorbeeldjes: het geluid van stappen in de sneeuw, het ritmisch tikken van vingers op een toetsenbord, het doorlopen van de koffiemachine, het schrijven van een pen op papier. Soms irritant, maar als je er op een andere manier naar kijkt ook zo mooi. Ik kan daar rustig van worden, van genieten en zelfs een soort van rilling door mijn lichaam van krijgen. Het gevoel dat deze geluiden bij mij uitlokken blijkt een naam te hebben: ASMR, Autonomous Sensory Meridian Response. Er bestaan heel veel filmpjes hiervan op youtube, soms is het even zoeken naar wat voor jou resoneert maar wat mij betreft: een absolute aanrader.

6. Wat betekent stilte voor jou?
Hier heb ik een heel atypische mening over. We zijn er met z’n allen naar op zoek maar absolute stilte is een utopie. Al sta je helemaal boven aan een bergtop, ver van alles en iedereen, dan is er nog steeds het geluid van de wind, vogels, je voetstappen, ademhaling, … stil is het nooit. Er zijn akoestisch dode ruimtes gebouwd om stilte te kunnen ervaren en metingen te kunnen doen. Mensen die al in dergelijke ruimte waren vertellen allemaal dat dit niet vol te houden is. Stilte maakt mensen helemaal gek. We zijn niet gemaakt om in stilte te verblijven. Al in de baarmoeder waren we constant omringd door geluid, het biedt veiligheid. Natuurlijk verlangen we allemaal wel eens naar een moment waarop je alleen maar geluiden hoort die op dat moment aangenaam zijn zoals bijvoorbeeld de natuur. Dat is geen stilte, wel rust.

7. Waar ben je trots op?
Dat mensen de stap nemen naar mij om bij hun tinnitus hulp te vragen. Ik ben dan ook echt trots op al mijn patiënten die tinnitus, hyperacusis of misofonie overwonnen hebben en weer kunnen genieten van mooie momenten met hun dierbaren. Mijn hart loopt vaak over van trots aan het einde van een traject. Als patiënt moet je tijdens de therapie vaak grenzen opzoeken, uit je comfortzone gaan. Wanneer ze dit doen en daardoor zichzelf uit hun grootste lijden verlossen, wauw. Dan ben ik vaak sprakeloos.

8. Wat is je favoriete plek?
In de sneeuw. Sneeuw is namelijk een rode draad door mijn leven heen. Naast audioloog ben ik ook skilerares én ik deed een stuk van mijn studie in Stockholm. Wist je trouwens dat de wereld anders klinkt als er een sneeuwlaagje over heen zit? Als het gesneeuwd heeft, lijkt de wereld stiller dan normaal. En dat klopt ook, want sneeuwblokken absorberen geluid.

Ben of ken jij iemand die in deze rubriek zou moeten komen? Laat het mij weten! Wil je reageren op Karen haar verhaal? Of wil jij zelf hulp bij tinnitus? Je kunt hieronder een berichtje achterlaten!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten