Home » Schrijftolk- Renee Damstra aan het woord!

Schrijftolk- Renee Damstra aan het woord!

Janneke
730 Weergaven
Hoorjemij is een rubriek waar andere mensen aan het woord komen! Het gaat om mensen, die op enige manier een relatie hebben met slechthorendheid. Dat kan een partner van zijn, een ouder, een schrijftolk, een collega, een logopediste, een audicien, of iemand met gehoorverlies.

Ik ben Renée Damstra, 35 jaar, woon in Leusden naast mijn ouders en met mijn twee katten genaamd Dikkerdje 1 en 2 :). Ik ben hartstikke horend want ik ben schrijftolk voor mensen die minder goed horen. Daarnaast sprokkel ik vakken bij elkaar om een psychologiemaster te halen en wil ik nog veel beter leren gebaren. Verder ben ik altijd creatief geweest dus bezig met tekenen, schilderen, schrijven, fotografie enzovoorts.

Vragen aan mij!

1. Wat is jouw relatie tot slechthorendheid?

Ik ben schrijftolk dus ontmoet elke dag slechthorende mensen waar ik voor tolk…of die ontdekken dat een schrijftolk bestaat en voor hen ook handig kan zijn. Ik typ dan wat er gezegd wordt en probeer ook omgevingsgeluiden en intonatie mee te geven. Mijn klanten lezen mee op bijvoorbeeld een tablet.

2. Wat weet jij dat anderen ook moeten weten?

Dat als je duidelijk aangeeft wat je nodig hebt van anderen en je slechthorendheid ziet als iets wat gewoon bij je hoort, anderen daar ook zo op reageren. Dat neemt niet weg dat het soms verdrietig kan zijn of irritant dat je jezelf moet herhalen, maar het scheelt echt veel energie die anders in die innerlijke worsteling gaat zitten.  
3. Welke tip over slechthorendheid zou jij willen geven?

Zoek contact met lotgenoten, bijvoorbeeld via een stichting als Plotsdoven. Er ligt zoveel kennis en ervaring bij mensen die al bepaalde paden hebben gelopen. Al is het maar één tip waar je echt wat aan hebt.

4. Wat mis jij in het aanbod op het gebied van beter horen?

Meer aandacht voor en integratie van niet-medische hulpmiddelen en oplossingen. De wereld van KNO, audiciens en audiologen krijgt weinig mee van dovencultuur, gebarentaal, assertiviteit en tolken en zijn erg gericht op het medische. Dat is logisch maar soms te eenzijdig. Het zou helpen als hun klanten hun daarin een beetje ‘opvoeden’.

5. Welke website/ boek/ zou jij aanbevelen?

Beetje paradoxaal misschien maar ‘A book of silence’ van Sara Maitland. Er zijn een hoop flauwekulboekjes met wat quotes en weinig inhoud maar dit is echt een prachtig doorleefd boek dat stilte vanuit allerlei perspectieven onderzoekt (zoals historisch, sociologisch, hoe de stilte is in de woestijn of op zee).  Ik heb vervolgens veel boeken gelezen waar Maitland aan refereert.

Credits foto: tolkentekst.nl

6. Zit er een voordeel aan slechthorend/ doof zijn?

Ik heb makkelijk praten natuurlijk want ik ben horend maar soms wil ik mijn oren of bepaalde geluiden wel eens uitzetten. Zo erger ik me aan de geluidsvervuiling in Nederland. Alles wordt met de bladblazer gedaan en zelfs bij de huisarts klinkt de radio. Ik ga ook niet naar de sportschool vanwege de muziek die ze aanzetten.

7. Wat betekent geluid voor jou?

Communicatie (met mensen en dieren), troost (natuurgeluiden), ontroering (muziek) of herrie (de rest :)).

8. Wat betekent stilte voor jou?

Rust, terug naar de oorsprong, zaken weer in perspectief zien, mijn vroege kindertijd. Ik ben benieuwd als ik ooit zelf slechthorend zou worden, hoe die betekenis zou veranderen.

9. Waar ben je trots op?

Ik ben nog altijd heel trots op hoe ik vanuit niets (geen thuis, geen school, VMBO advies) op mijn 15e op kamers ben gaan wonen en gymnasium heb kunnen doen. Als iedereen zich destijds strak aan de protocollen had gehouden, was ik nooit gekomen waar ik nu ben, als schrijftolk!

Schrijf tolk
Credits foto: tolkentekst.nl

10. Wat is je favoriete plek?

Alles waar natuur is, doet het goed.

11. Hoe kan een ander jou het beste ondersteunen?

Ik houd het even bij mij als schrijftolk: het helpt mij ook als klanten hun behoeftes (en eventuele twijfels) uitspreken. Er is veel mogelijk zoals tolken in een hele andere setting, met Velowalker (staand tolken), andere letterkleur, meer of minder comprimeren enzovoorts. Horende klanten helpen mij het meest door geregeld pauzes in te lassen en niet teveel door elkaar te praten 😉. Oh en als je me echt blij wil maken, met een fijne bureaustoel zonder armen. Mensen realiseren zich niet altijd dat ik niet alleen die drie kwartier bij hen tolk, maar dit mijn fulltime beroep is.

12. Waar word je verdrietig van?

De mensen die het meest dichtbij mij staan zijn in de 60 en 70. Ik word verdrietig van het idee dat zij er later niet meer zijn en ik dan wellicht geen toekomst heb kunnen opbouwen met anderen.

13. Waar word je gelukkig van?

Zon, humor, natuur, een goed boek, knuffelen met leuke mensen.

Ben of ken jij iemand die in deze rubriek zou moeten komen? Laat het mij weten! In contact komen met Renee? Kijk even op haar website! En wil je reageren op haar verhaal? Je kunt hieronder een berichtje achterlaten!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten