Home » Beter met oordopjes slapen en andere tips!

Beter met oordopjes slapen en andere tips!

Janneke
1.776 Weergaven

Slapeloosheid is een veel gehoorde klacht van mensen met tinnitus. Tinnitus kan er voor zorgen dat het inslapen minder makkelijk gaat en sommige mensen met oorsuizen geven aan er wakker van te worden. Functioneren met een hooruitdaging vraagt overdag vaak net iets meer van jou als persoon, ook bij andere hoorproblemen. Daardoor kun je ook overprikkeld raken, of gestrest naar bed toe gaan. Het slechte slapen zorgt weer voor minder draagkracht en conditieverlies, wat gehoorproblemen juist weer versterkt. Daar is het begin van de vicieuze cirkel waar je in kunt belanden. En zit je er eenmaal in, dan kan het best nog weer even duren voordat je er weer uit bent. Het ontregelen van slaap gaat nu eenmaal sneller dan dat je weer een fijn nachtritme hebt! Wat slaapfasen zijn en hoe je beter met oordopjes kunt slapen lees je hier!

Zelf herken ik dit maar al te goed. Over het algemeen heb ik bij het slapen baat van mijn gehoorverlies. Wanneer er geluiden zijn, kan ik mij op mijn andere kant draaien, waardoor ik nog nauwelijks iets hoor. Toch ben ik iemand die door disbalans minder goed slaapt. Heb ik stress, dan merk ik dit direct in mijn nachtrust. Sinds de komst van onze baby, en eigenlijk al gedurende mijn zwangerschap ben ik weer anders gaan slapen. Ik lijk meer op scherp te staan in de nacht en afhankelijk van hoe ik dus lig hoor ik vaak meer dan mijn partner zonder gehoorverlies. Zo gaan de periodes van herstel van mijn operaties ook eigenlijk altijd samen met slecht slapen. Soms slaap ik dan maar enkele uurtjes versnipperd door de nacht. Niet echt bevorderlijk voor mijn herstel. De pijn en de tinnitus nemen dan nog meer toe, waardoor ik in een vicieuze cirkel beland. Dan is er soms net even iets anders nodig om dit te kunnen doorbreken. Je kunt dan denken aan medicatie of behandeling zoals cognitieve gedragstherapie, maar ook acupunctuur kan helpen. Toch zijn er ook dingen die je zelf eerst kunt proberen of standaard kunt toepassen, waardoor je beter zult gaan slapen! Het helpt om wat meer te weten over de verschillende slaapfasen en over slapen in het algemeen.

slaap

Wat zijn de verschillende slaapfases?

Slaap bestaat uit verschillende fases die samen een slaapcyclus vormen. Gemiddeld wordt de hele slaapcyclus, die ongeveer anderhalf uur duurt, zo’n 3 tot 6 keer per nacht doorlopen. De eerste 4,5 uur van je slaapcyclus is het belangrijkst. Deze periode van diepe slaap heb je nodig om overdag te kunnen functioneren, uitgaande van een normaal dag-& nachtritme. Het is een absoluut minimum. Maar toch is het goed om te weten dat je er wel op kunt functioneren. De meeste mensen hebben méér slaap nodig. Toch helpt het mij, sinds ik dit weet. Eerder werd ik in de nacht wakker en werd ik onrustig als ik na 2 uurtjes nog steeds wakker lag, dat helpt niet om weer in slaap te vallen. Nu weet ik dat deze eerste cyclus het belangrijkste is en ik (best) prima kan functioneren als ik deze heb gehad.

Fase 1: inslaapfase

De hersenactiviteit neemt af. Je zweeft een paar minuten tussen wakker en slapen.

Fase 2: lichte slaap

Je wordt niet meer wakker van kleine geluiden, je slaapt licht. Deze slaapfase duurt iets minder dan een uur.

Fase 3: overgangsfase

In de fase van lichte naar diepe slaap ga je steeds vaster slapen. Je ademhaling wordt regelmatig, het hartritme daalt en je lijf ontspant. Gemiddeld is dit 5 minuten.

Fase 4: de diepe slaap

Gemiddeld 20 minuten en de belangrijkste fase, omdat je er zo goed van uitrust!

Fase 5: De REM-slaap

De fase waar ‘de schaapjes’ voorbij komen wordt ook wel de droomslaap genoemd.

oordopjes slapen

Met oordopjes op maat slapen!

Ik heb heel wat nachten, weken, maanden met een huilende baby de nacht weer dag zien worden. Soms uren achter elkaar. Toen uiteindelijk bleek wat de oorzaak was en het in de nacht ineens stil werd, was ik totaal ontregeld. Ondanks mijn gehoorverlies werd ik van ieder geluidje wakker. Ik probeerde voor het eerst oordopjes om te slapen uit, en wat maakte dit een verschil. Eerst universele slaap oordoppen, toen de nood het hoogst was. Daarna ging ik al snel over naar op maat gemaakte slaapdoppen. Ik gebruik de oordopjes voor slapen van pluggerz.com.

Super zacht, en voor mij ideaal, want zo kan ik nog wel de kinderen horen.

De geluiden zoals een kuchje filteren ze weg. Hoewel ik ze niet dagelijks gebruik, kan ik mij voorstellen dat mensen dit wel doen. Omgevingsgeluiden, snurkende partners en kinderen zijn vaak hetgeen waardoor mensen slechter slapen. Niet slapen heeft direct effect op het gehoor en functioneren. Oordopjes voor het slapen kunnen dan net een verschil uitmaken!

Welke 5 aanpassingen kun je direct al doen in jouw slaapkamer? 

  1. Zorg voor prettig zittende kleding en een comfortabel bed en kussen. Een goed kussen is voor mij echt belangrijk. Wist je dat er ook kussens zijn waar je muziek op kunt afspelen? (SleepingCare kussen €89,95 bij hoorexpert.nl)
  2. Maak van de slaapkamer een fijne plek. Kies bijvoorbeeld voor rustige kleuren op de muur en goede gordijnen. Zet een raam open, of zorg voor goede ventilatie! Zorg voor een comfortabele, koele, donkere en stille slaapkamer. 
  3. Gebruik de slaapkamer zoveel mogelijk alleen om te slapen (niet als werk-, studeer- of tv-kamer). Ga geen tv kijken en leg je mobiele telefoon weg of laat deze beneden voordat je naar bed toe gaat.
  4. Gebruik een slaapmasker eventueel in combinatie met slaap oordoppen als je last hebt van geluiden om je heen (een snurkende partner of lawaai uit de omgeving). Klik hier voor het grootste assortiment universele slaap oordoppen!
  5. Draai de wekker om of zet deze uit het zicht. Wanneer je wakker bent, helpt het niet als je weet hoe lang je al wakker ligt. Het kan juist voor extra frustratie of angst zorgen, wat niet helpt om in slaap te vallen. Ben je slechthorend en ben je bang dat je de wekker niet hoort? Kijk dan eens naar een trilwekker, die schud je zo wakker! (v.a €45,- via hoorexpert.nl)

Slaap is belangrijk voor een goede gezondheid en jouw gehoor.

Na een lange dag hebben je lichaam en geest een aantal uren slaap nodig om te ontspannen. Hoeveel dat is, kan per persoon verschillen. Zo heeft niet iedereen acht uur slaap nodig: sommige mensen slapen zes uur, terwijl anderen tien uur slapen per nacht. Stress is vaak de grootste boosdoener van slecht slapen. Het kan helpen om met bovenstaande tips aan de slag te gaan. Bereid je nacht voor. Wat heb je nodig in de nacht? Een headset of koptelefoon om geluid of muziek te beluisteren, oordoppen? Een glaasje water? Leg het neer, zodat je er ’s nachts niet naar op zoek hoeft. Welterusten!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten