Home » Hoe meer je weet hoe meer je begrijpt? Toch? Ik had geen idee…

Hoe meer je weet hoe meer je begrijpt? Toch? Ik had geen idee…

Janneke
1.447 Weergaven
Niet alleen mijn gehoor was beperkt, ook mijn kennis hierover. Ik wist wel wat: trommelvlies, hamer, stijgbeugel (ik was vroeger een paardenmeisje ;-)), slakkenhuis, maar verder kwam ik heel eerlijk niet echt. Ik weet nog dat mijn KNO-arts in de 15 minuten die we hadden met een plastic oor aan kwam. Ik keek, maar durfde eigenlijk geen extra vraag te stellen, dus ik knikte… Dit had ik toch gehad op de middelbare school?

Wanneer je te maken krijgt met gehoorverlies, kan kennis opdoen, erg helpend zijn. Het helpt niet alleen om meer te begrijpen, maar ook om grip te krijgen. Zo leerde ik een heel nieuw ABC en jargon. Websites als; www.hoorzaken.nl, www.kentalis.nl, www.doof.nl of www.hoorwijzer.nl kunnen hierbij helpen.

Wanneer je te maken krijgt met plotsdoofheid, gehoorverlies of slechthorendheid, zul je een nieuwe manier van leven moeten gaan ontwikkelen, een andere dan je gewend was. Dit was voor mij een hele zoektocht. Door de zware operatie had ik er weinig energie voor. Ik moest beter worden, voor mijn kind zorgen, een huis in elkaar bouwen en ik wilde gauw weer aan het werk.

Hoewel ik zelf ook cognitief gedragstherapeut ben, en weet hoeveel tijd gedragsverandering in beslag neemt, kon ik hier voor mijzelf moeilijk de ruimte voor maken.

Als je kennis hebt, zegt dit namelijk nog niets over of én hoe je dit toepast. Dit kost tijd, dus neem die. Daarnaast zijn er genoeg mensen die er of hun werk van hebben gemaakt, of zelf veel ervaring hebben. Dus stel vragen, zoveel totdat je het denkt te snappen, en zelfs dan kost het nog tijd om het echt toe te passen in de praktijk, en in je leven.

Waar kun je aan denken?

  • Bekijk en selecteer informatie op het internet, boeken of folders.
  • Forum; op facebook en instagram kun je je aanmelden en in contact komen met anderen die op sommige vlakken hetzelfde zullen meemaken. Denk hierbij aan hashtags zoals #slechthorend, #doof, #gehoorschade of #gehoorverlies.
  • Zoek een specialist op; je kunt denken aan een psycholoog, een hoorcoach, de audicien of een audiologisch centrum.
  • Heb je een afspraak? Bereid je voor, schrijf vragen op, neem iemand mee en neem de tijd.

TIP: het is belangrijk om te beseffen dat niet alleen jij te maken hebt met deze verandering in jouw leven. Betrek je omgeving er bij, ook zij kunnen jou hierin verder helpen en hebben de kennis ook nodig!

Heb jij tips, of ervaringen ik ben benieuwd! Deel ze hieronder, zodat anderen weer iets aan jouw tips kunnen hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten