Home » Boeken|| Geschreven vanuit eigen ervaring!

Boeken|| Geschreven vanuit eigen ervaring!

Janneke
1.528 Weergaven
Wanneer je leven anders wordt of anders is dan bij anderen om jou heen, kun je je soms alleen voelen. Toen ik zelf slechthorend werd had ik niet door dat dit enkel gaat over gehoorverlies. Kennis, maar ook ervaringen van anderen kunnen helpen om dingen beter te begrijpen. Het kan helpen om jezelf te identificeren en uit de verhalen van anderen kracht te punten, of erkenning te vinden. Daarnaast kan het ook jouw omgeving helpen. Steeds vaker zetten mensen hun verhaal op papier, juist omdat de helende werking voor anderen hier zo bij kan helpen. Slechthorendheid komt uiteraard in verschillende gradaties en vormen, wellicht zal het ene boek jou dus meer aanspreken dan het andere. Hieronder vind je mijn top 5 met boeken van mensen die vanuit hun eigen ervaring een verhaal hebben opgeschreven.
Gevangen in geluid- Gaby Olthuis

Gaby is moeder van twee kinderen en lijdt aan een ondraaglijke vorm van oorsuizen. Wanneer er na een jarenlange strijd geen verlichting komt, besluit ze tot euthanasie. Hoe is zij zover gekomen?
In dit boek beschrijft haar moeder, Joan van Baarle, de lange weg die Gaby heeft afgelegd langs medisch specialisten en alternatieve genezers. Gaby bleef hoop houden, tot op het laatste moment. Want boven alles wilde ze léven. Haar verhaal wordt afgewisseld met portretten van mensen die aan oorsuizen (tinnitus) lijden. Alleen al in Nederland hebben meer dan 1,2 miljoen mensen hier last van.
Gevangen in geluid volgt om die reden niet alleen de persoonlijke strijd van een jonge vrouw, maar geeft ook een belangrijk signaal ter voorkoming van deze nog ongeneeslijke aandoening.

The way I hear it- Gael Hannan

In dit Engelstalige boek vertelt zij over een geestige en inzichtelijke reis door het leven met gehoorverlies op elke leeftijd. Door persoonlijke verhalen te combineren met praktische strategieën, werpt de schrijfster een licht op een wereld van communicatie-uitdagingen: een huwelijksaanzoek zonder hoortoestellen, kussenpraat en andere relaties, een kind opvoeden, naar de film gaan, uit eten gaan, bestellen bij de drive-thru, in de klas, op het werk en hoortechnologie. Gael Hannan deelt niet alleen de dagelijkse frustraties, maar ook een sterke boodschap van hoop en optimisme voor een succesvol leven met gehoorverlies. Gael’s humoristische verhalen worden ondersteund door onderzoek naar gehoorverlies en ze geeft advies over hoe de kloof tussen consument en professional te overbruggen om de best mogelijke hoorzorg te krijgen. The Way I Hear It is een boek voor mensen met gehoorverlies, maar ook voor hun familie, vrienden en de professionals die hen dienen.

Rob Beenders- Mijn hoorreis

Hoe een hooroplossing je leven écht kan verbeteren vertelt Rob Beenders . Steeds meer mensen, ook jongeren, hebben te kampen met slechthorendheid. Er staat geen leeftijd op en eens je ermee te maken krijgt, is het belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste oplossing. Want voor (bijna) elk gehoorprobleem bestaat er een oplossing. Je moet er alleen zelf ook voor openstaan. Rob werd ernstig slechthorend door een banale infectie. Van de ene seconde op de andere besefte hij hoe belangrijk het gehoor is. Het zoeken naar een oplossing was een boeiende hoorreis. Niet alleen voor hemzelf, maar ook voor zijn partner, familie, vrienden en collega’s. Mijn Hoorreis is zijn persoonlijke verhaal. Zijn verhaal wordt afgewisseld met inspirerende getuigenissen van andere mensen die elk op hun eigen manier met hun gehoorprobleem omgaan. Ze tonen hoe de keuze van een hulpmiddel je leven en dat van je omgeving positief kan veranderen. Ook mijn verhaal lees je in dit boek terug! Mijn Hoorreis is een boek van velen, voor velen.

Leven met slechthorendheid- Willem Dekker

Dit is het persoonlijke verhaal van een militair die vanwege zijn slechte gehoor kort voor zijn pensioen wordt afgekeurd voor het uitvoeren van operationele taken. Vanaf dat moment stort hij zich als vrijwilliger op de belangenbehartiging voor zijn slechthorende lotgenoten. Hij geeft een inkijk in het werk bij een patiëntenvereniging. Activiteiten als voorlichting, belangenbehartiging en lotgenotencontact worden belicht. Aan de hand van zijn eigen ervaringen beschrijft hij wat slechthorendheid is en wat de gevolgen hiervan zijn op persoonlijk, sociaal en maatschappelijk vlak. Hij legt in zijn boek uit wat slechthorendheid is en voor hem betekent. Voor de anderhalf miljoen Nederlanders met een hooraandoening is dit boek een steun, voor hun omgeving een openbaring.

Johan Huisjes was van plan een boek te schrijven-  Johan Huisjes en Heinke Nederlof

Johan Huisjes (1939-2017) is de grondlegger van bijna al het werk voor doven door de jaren heen in de provincie Drenthe, in ieder geval de dragende stuwende kracht. Op 9-jarige leeftijd doof geworden, wist hij als geen ander wat dove mensen misten en nodig hadden. Hij is geboren in Nieuweroord en gesteund door ouders en omgeving heeft hij zich kunnen ontwikkelen. Toen bleek dat hij doof was, zei zijn onderwijzer: kom maar gewoon hier terug naar school, kom maar bij mij vooraan zitten.

De mensen om hem heen zeiden: Johan je moet een boek schrijven, je hebt zoveel mee gemaakt. Maar het werk voor de Stichting, de SWDD ging altijd voor. Toch is hij begonnen aan een biografie, maar hij heeft zijn werk helaas niet af kunnen maken. In 2017 werd hij ziek en stierf. Op zijn ziekbed heeft Heinke Nederlof toestemming gekregen van Johan om zijn boek af te maken.

Daarnaast is het goed om te weten dat niet alleen lezen over slechthorendheid kan helpen, jouw eigen verhaal opschrijven kan ook helend werken. Wat je er uiteindelijk mee gaat doen, is uiteraard aan jou. Je kunt jouw verhaal online delen, het delen met mensen om jou heen of gewoon voor jezelf bewaren.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten