Home » Gehoor geven aan werken met gehoorverlies? Bekijk de mogelijkheden!

Gehoor geven aan werken met gehoorverlies? Bekijk de mogelijkheden!

Janneke
1.415 Weergaven

Gelukkig weten steeds meer werkende mensen met gehoorverlies hulp te vinden. En dat is nodig, want wanneer je slechthorend bent is de kans op uitval nou eenmaal een stuk groter. De juiste balans tussen thuis en werk is daarbij van belang. Maar niet alleen dat. Ook de aanpassingen op jouw werk kunnen helpen. En dat is waar een werkgever in kan faciliteren. In Nederland zijn er meer dan 100.000 mensen tussen de 15 en 65 jaar niet werkzaam door hun gehoorverlies. Ervaar jij problemen als werkgever of als medewerker? Wil je weten wat kan helpen om goed te kunnen blijven werken met gehoorverlies? En wil je weten waar je terecht kunt om de juiste ondersteuning te vinden? Je leest het hier terug!

Tot een paar jaar geleden had ik nog nooit van een audiologisch centrum, een hoorinfotheek of een hoorcoach gehoord. En ik ben niet de enige. De arbo arts waar ik terecht kwam na mijn eerste ooroperatie, had geen idee waar ik naar toe moest voor ondersteuning. En meer mensen hebben hier last van wanneer ze slechthorend worden en weer gaan werken met gehoorverlies.

Wanneer je plotseling slechthorend wordt of last krijgt van gehoorverlies, weet je in eerste instantie vaak niet dat dit van invloed kan zijn op het functioneren op jouw werk. Maar ook wanneer je gehoor langzaam achteruit gaat, is dit niet het eerste wat opgemerkt wordt. In de meeste gevallen is het namelijk zo dat je nog echt wel kunt presteren. Alleen heb je geen idee dat dit jou veel meer inspanning kost dan jouw collega. En jouw werkgever zal niet de eerste zijn die de impact van het gehoorverlies onderschat of het vergeet. Gehoorverlies is nou eenmaal niet zichtbaar. Op je werk doe je er alles aan om mee te kunnen blijven doen. Wanneer er sprake is van gehoorverlies zit je niet alleen op het puntje van je stoel om alles goed te blijven verstaan, alle spieren spannen zich vaak aan. Het brein moet hard werken, ‘want heb ik het wel goed verstaan?’, is een gedachte die geregeld opspeelt. Werken met gehoorverlies en zonder de juiste ondersteuning kan zorgen voor uitval, terwijl met een aanpassing men wellicht wel had kunnen blijven werken.

Vermoeidheid is vaak het eerste signaal!

Geluid komt anders binnen waardoor het meer tijd kost om te verstaan wat er daadwerkelijk gezegd wordt. Vermoeidheidsklachten worden vaak als eerste opgemerkt, maar niet altijd gerelateerd aan gehoorverlies. Onbewust staat het elastiek strak gespannen, terwijl er steeds meer scheurtjes in komen. Vaak moeten mensen eerst (deels) uitvallen om met elkaar tot de conclusie te komen dat het werken op deze manier niet langer kan. Hiervoor zorg dragen is van groot belang, want een elastiek waar de rek uit is of breekt is veel lastiger te herstellen.

Waar kun je terecht?

Coach

Een hoorcoach is een coach die zich gespecialiseerd heeft in hooruitdagingen, zoals slechthorendheid. De coach helpt jou door mee te kijken, inzicht te geven en bewustwording in het werken met jouw gehoorverlies. In het traject ga je kijken hoe jij op een andere manier kunt blijven functioneren op het werk. Vaak is er met kleine aanpassingen al veel resultaat te bereiken. Waar loop je tegenaan? Hoe zorg je goed voor jezelf? Wanneer las je pauzes in? Wat weten jouw collega’s? Wat kun je van ze verwachten? En van jouw leidinggevende? Er zijn verschillende hoorcoaches te vinden. Bekijk welke hoorcoach jou aanspreekt. Maar bedenk je ook op welke manier een coaching bij jou past. Er zijn ook online trajecten te volgen.

Werkplek aanpassingen

Er zijn diverse bedrijven gespecialiseerd in het aanpassen van de werkplek. Je kunt dan denken aan PlanPlanadvies of Hoorexpert. Naast dat er standaard oplossingen zijn, denken zij mee in out-of-the-box oplossingen. Ben je docent in de klas, dan zijn hier al veel aanpassingen voor ontwikkeld. Bijvoorbeeld een telefoon headset die omgebouwd kan worden voor gebruik met hoortoestel met een ringleiding programma. Maar wanneer jij als verpleegkundige in het ziekenhuis de piepjes van de monitor niet meer goed kunt verstaan, zal er een oplossing op maat moeten komen. Doel is dat jij beter kunt functioneren met de juiste werkplekoplossing. Met als uitkomst meer rust en ontspanning.

Hoorhulpmiddelen

Wanneer je een hoortoestel draagt, zijn er vaak meerdere mogelijkheden om van hulpmiddelen gebruik te maken. Je kunt dan denken aan solo apparatuur, zoals een microfoon die kan helpen om mensen beter te verstaan tijdens een overleg of een vergadering of om een koppeling te maken met jouw werktelefoon. Er zijn bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en mee kunnen denken in oplossingen, maar ook in vergoedingen.

Specialistisch gehooronderzoek

Bij het audiologisch centrum kun je terecht voor specialistisch gehooronderzoek. Soms is dat een onderzoek dat vergelijkbaar is met de gehoortest bij de audicien. Regelmatig wordt er ook aanvullend onderzoek gedaan als dit zinvol blijkt. Daarnaast bieden zij vaak ook ondersteuning voor op de werkvloer. Ze kunnen meedenken op diverse vlakken omdat er een specialistisch team werkt met deskundigen vanuit verschillende disciplines. Toen ik hier zelf gebruik van maakte, merkte ik hoe een aantal aanpassingen in een kantoor een enorm verschil kunnen maken. Zo plaatsten we vloertegels en hingen we wandkleden op. Een positief effect op de akoestiek, waar ook mijn collega’s direct profijt van hadden.

pexels-yan-krukov-8618026

Ervaring leert!

Goed blijven functioneren en communiceren wanneer je gehoorverlies hebt kan een uitdaging zijn. En na het werk heb je ook nog energie nodig voor thuis! Zonder gezin kon ik met gemak op de bank ploffen, dat is nu anders. Welke balans jij hebt, is dus ook geheel afhankelijk van jouw situatie. Wanneer je merkt dat de balans weg begint te raken, je niet voldoende mee kunt komen op werk, de grapjes mist die collega’s maken of opziet tegen een vergadering die gepland staat, zijn dit de eerste signalen om in actie te komen. Je energie heb je hard nodig, het weglekken daarvan is zonde. Informeer je collega’s en ga in gesprek met jouw leidinggevende. Andersom kan dit natuurlijk net zo goed. Zelfzorg is van belang.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten