Home » Koptelefoon kind|| Met deze tips weet je welke je moet kopen!

Koptelefoon kind|| Met deze tips weet je welke je moet kopen!

Janneke
1.422 Weergaven

Koptelefoons voor kinderen heb je in alle soorten, maten en kleuren. Toch zit er verschil tussen. Naast dat een koptelefoon er voor een kind aan de buitenkant leuk uit moet zien, zal jij als ouder op de binnenkant van de koptelefoon moeten letten. Ga je een koptelefoon aanschaffen dan is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Naast dat een koptelefoon sterk moet zijn, is veiligheid natuurlijk het belangrijkste. Wat is nu een goede koptelefoon voor een kind en waar moet je op letten als je er eentje koopt? In dit artikel vertel ik je er meer over.

Onze allereerste koptelefoon kocht ik gauw nog even voordat wij op het vliegtuig stapten. De koptelefoon heeft de vakantie net aan overleefd. Dat zou ik nu niet nog een keer zo doen. We vlogen naar Bali, en geloof mij, dan wil je zo’n ding hebben. Tijn was toen 2,5 jaar, en hoewel hij er echt wel een aantal keer flink aan heeft getrokken, hielp het ook niet mee dat het ding vaak nog gauw even op het laatste moment in een tas werd gepropt. Hij was blauw, had stickers en was van hard plastic. De keren dat ik hem zelf even opzette, om te horen of het geluid het deed, merkte ik hoe oncomfortabel hij zat. Ik vroeg me toen af, waarom ik voor mijzelf een behoorlijk bedrag neer had gelegd voor een koptelefoon, maar voor mijn kind niet. Eigenlijk was daar maar een reden voor, ik was bang dat we de koptelefoon zouden kwijtraken of dat hij kapot zouden gaan. Maar dat is nou net iets waar sommige fabrikanten gelukkig rekening mee hebben gehouden!

Een koptelefoon voor een kind is namelijk:
  • Robuuster, ze zijn vaak gemaakt van stevig materiaal waardoor ze letterlijk tegen een stootje kunnen!
  • Kleiner; hierdoor passen ze op een kinderhoofd, daarnaast zijn de oorkussens kleiner.
  • Begrenst met een volumebegrenzer. Dit betekent dat het geluid niet hoger is dan 85 dB.
  • Verstelbaar, waardoor de koptelefoon mee kan groeien met jouw kind. 

Nu ik weet hoe belangrijk goede geluidskwaliteit is, heb ik daar bij de aanschaf van een nieuwe koptelefoon op gelet. Het gehoor van een kind is een stuk gevoeliger dan dat van een volwassene. Dit is een van de redenen om een eigen koptelefoon voor jouw kind te kopen. Een goede geluidskwaliteit zorgt er automatisch voor dat je het geluid minder hard hoeft te zetten en dit is beter voor de bescherming van oren. Wellicht zou je kunnen zwichten voor een koptelefoon in een hysterische kleur of in de vorm van een poesje, uiteindelijk is de binnenkant van een koptelefoon voor kinderen het allerbelangrijkste. En dat is iets waar je als ouder invloed op hebt. In ons geval kies ik dus de koptelefoon en mag Tijn de kleur bepalen.

35D1C2C3-FA92-4228-9266-6D99CEA0FED2

Waar kun je op letten wanneer je een koptelefoon voor een kind koopt?

  • Draadloos of met een kabel
  • Draagcomfort
  • Hufterproof (kan hij tegen een stootje?)
  • Geluiddempend
  • Prijs
  • Volumebegrenzer
  • Kleuren
  • Duurzaamheid

Zo hebben wij voor thuis een koptelefoon die draadloos is, maar voor op school eentje met een kabel. Juist om de reden dat hij anders het draadje kwijt zou kunnen raken. Zelf merk ik, doordat wij nu gekozen hebben voor een duurzame koptelefoon, dat Tijn, maar ook wij er veel voorzichtiger mee omgaan. Je kunt uit veel verschillende ontwerpen kiezen. Belangrijk is om te controleren of de koptelefoon stevig en buigzaam is, zodat er minder kans is dat hij breekt als het kind erop gaat zitten, het laat vallen of ermee gooit.

Daarnaast is het goed om afspraken met jouw kind te maken over het gebruik van de koptelefoon! Beperk het gebruik – maak duidelijke regels voor de tijd. Blootstelling aan hoge geluidsniveaus is schadelijk gebleken en kan gehoorschade veroorzaken. Net als dat je misschien afspraken maakt over ‘schermtijd’ kun je dit ook doen over ‘luistertijd’. 

Een koptelefoon zorgt bij ons thuis ook voor rust. Wanneer je slechthorend bent, kunnen geluiden van televisie of muziek hinderlijk zijn.  Zeker die van kinderfilmpjes. Het helpt om dit via een koptelefoon te laten beluisteren, zodat het verder in huis stil is. Daarnaast biedt het Tijn ook rust, hij kan met een koptelefoon op veel beter verstaan wat er gezegd wordt en heeft geen last van ruis uit de omgeving.

Draadloze bluetooth- oordopjes en in-ear-koptelefoons die in het oor zitten, kunnen fijn zijn, maar koop voor jonge kinderen een koptelefoon die over het oor heen gaan.

Veel luisterplezier!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten