Home » Film|| Nederlandse documentaires over slechthorendheid, die je gezien moet hebben!

Film|| Nederlandse documentaires over slechthorendheid, die je gezien moet hebben!

Janneke
1.810 Weergaven
Hoe ga je ermee om wanneer jij als enige in een gezin horend bent? Of wanneer je juist als enige in een gezin doof bent. Wanneer noem je jezelf slechthorend en wanneer doof? Er zijn verschillende Nederlandse documentaires gemaakt door inspirerende mensen. Kennis, maar ook ervaringen van anderen kunnen helpen om dingen van jezelf of een ander beter te begrijpen. Het kan helpen om jezelf te identificeren, uit de verhalen van anderen kracht te putten of erkenning te vinden. Daarnaast kan het ook jouw omgeving helpen. Want hoe ziet de transitie eruit wanneer jouw kind plotseling slechthorend wordt? Of hoe is het om een broer te hebben die doof is? Hieronder heb ik een opsomming gemaakt van Nederlandstalige films en documentaires die hierover gaan.

Oorverdovend is gemaakt door Joost Ritzen. Hij is 40 jaar en woont met zijn vrouw in Limburg. Hij werkt als fotograaf, houdt van muziek, zijn Harley Davidson en volleybal. Joost is echter ook al slechthorend sinds z’n 5e jaar. Een aandoening die als een rode draad door z’n leven loopt en hierop veel invloed heeft gehad. Na lange tijd hoortoestellen als hooroplossing te hebben gedragen, wordt Joost in februari 2019 aan één kant volledig doof. Hij besluit voor een CI-implantaat operatie. Dit implantaat zet geluid om in elektrische pulsen die de gehoorzenuw stimuleren. In deze documentaire verteld hij zijn verhaal; de reis die hij aflegde om te zijn waar hij nu is. Een prachtig verhaal over het omzetten van een kwetsbaarheid in een kracht.⁣

Glazenbubbel– Studente Vera Cup maakte voor haar opleiding een mooie korte documentaire over hoe het is om als slechthorende door het leven te gaan. Marie-Laure ziet het als een soort ‘glazen bubbel’, vertelt ze in deze film. Gebarentaal maakt dan communicatie mogelijk. “Je hebt geen gesproken taal nodig om een gesprek te voeren.” In deze film neem je een kijkje in haar leven en hoe de communicatie in gebarentaal aan tafel met vrienden in een restaurant bijvoorbeeld gaat.

Doof kind van Alex de Ronde is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017.
Vader en maker van de film Alex de Ronde schetst een liefdevol en ontroerend portret van één van zijn twee zoons, Tobias. Tobias is als enige in het gezin doof. Tobias weet de horende en de dovenwereld slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. Door het gebruik van familiefilmpjes van vroeger zien we hoe Tobias opgroeit. Je ziet een beeld verteld vanuit het perspectief van alle gezinsleden, van het heden én het verleden.

Voor het donker wordt- De zussen Lotte en Roos hebben allebei het sydroom van Usher. Dat betekent dat zij langzaamaan doof en blind zullen worden. Maar wanneer is nog onduidelijk. Ze hebben nog een bucketlist met de dingen die ze nu nog kunnen doen, maar  straks niet meer. Voor deze documentaire werden ze twee jaar lang gevolgd. Je ziet wat Usher voor invloed heeft op hun leven, hoe zij plannen maken en hoe zij ermee omgaan. 

Wiren- Een film gebaseerd op ware gebeurtenissen over de dove Surinaamse jongen Wiren. Wiens ambities hem van het platteland naar Paramaribo brengen, waar hij op het Kennedy-internaat terechtkomt. Dit is dan ook de plek waar de film zich afspeelt. Later, als hij wordt afgewezen door de universiteit, realiseert hij zich dat dove mensen niet dezelfde rechten en kansen krijgen als horende mensen. Hij besluit gerechtigheid te zoeken door de regering te vervolgen, om die te dwingen zich te houden aan de Conventie van de Rechten van Mensen met een beperking.

Stilte in de nacht– gaat over Joyce de Ruiter, ook zij heeft het Ushersyndroom. In deze documentaire zie je hoe zij deze aandoening inzet als haar kracht als spreker om anderen te inspireren. Dit gaat uiteraard niet zonder slag of stoot. Zij verteld de weg hiernaar toe. Daarin komen ook haar familie en broer, die dezelfde aandoening heeft, aan het woord. Naast dat zij een inspirator is voor velen, is zij ambassadeur van de Stichting Ushersyndroom.

Oorwurm–  van Stefan van den Bosch gaat over Eva.
Op een ochtend wordt zij wakker door een deuntje uit haar wekkerradio, dat vervolgens in haar hoofd blijft zitten. De oorwurm is in eerste instantie nog makkelijk te verdrijven, maar keert daarna in alle hevigheid terug. Langzamerhand krijgt de oorwurm meer en meer vat op haar. Ze komt er niet meer vanaf en ze wordt er gek van. Thuis heeft ze er last van en werken lukt ook niet meer goed. Maar wat is het toch? Ze gaat op onderzoek uit om te kijken waar het vandaan komt… In Nederland hebben zo’n 2,5 miljoen mensen tinnitus.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten